„Kino pavasario“ kulinariniai filmai įkvepia ne tik gaminti

Šiuo metu namų ekranuose vykstantis festivalis „Kino pavasaris“ pristato jau kasmete tradicija tapusius ir savo žiūrovą atradusius kulinarinius filmus. Šiemet jie vėl pasakoja apie išskirtines asmenybes: vieno populiariausių pasaulio restoranų įkūrėją, genijumi vadinamą ispaną Bittorą Arginzonizą ir ekstravagantiškais patiekalais iš laukinių augalų garsėjantį korėjietį Jiho Im. Programoje – netgi filosofinis kulinarinis filmas.

Barbekiu kultūra mūsų šalyje vis sparčiau auga, o medžio ir dūmo kvapas lietuviams tampa vis artimesnis. Tad  eksperimentams virtuvėje įkvėpimu taps režisieriaus Iñaki Arteta filmas „Šefas Bittoras Arginzonizas: gyvenimas tyloje“ (Bittor Arginzoniz, Living In Silence). Jis nukelia į Ispanijos kalnų kaimą, kur įkurtas „Asador Etxebarri“. Tai trečias geriausias restoranas pasaulyje, į kurį maisto gurmanus atvilioja unikalaus šefo B. Arginzonizo ant žarijų kepti šedevrai ir dūmo kvapas. 

Savo patiekalams gaminti ispanų šefas naudoja tik vietinius produktus, o šie kepami garsiosiose paties sukonstruotose kepsninėse. Vietinės medienos dūmo kvapas sodriai įsigeria į kiekvieną patiekalą. O nauji receptai ir gaminimo būdai gimsta restoraną supančių kalnų tyloje. 

Ar skonis gali būti gražus?

Pasak „Kino pavasario“ programos sudarytojos Aistės Račaitytės, sparčiai išpopuliarėjęs kulinarinio kino žanras netruko atsirasti ne vieno svarbaus kino festivalio programose, taip pat San Sebastiano ir Berlyno. „Kulinarijos tema yra pakankamai siaura ir sudarant programą vis sunkiau rasti originalių filmų. Džiugu, kad šiemet pavyko atrinkti filmus, kuriuose į šį žanrą žvelgiama kūrybingai“, – džiaugiasi A. Račaitytė.

Programos sudarytojai ispano Sergio Piera filmą „Verdantis grožis“ (Cocinar Belleza) šmaikštaudami vadina pirmuoju filosofiniu kulinariniu filmu. Žymūs įvairių disciplinų menininkai diskutuoja netikėtu klausimu: ar skonis gali būti gražus? Paradoksalu, kad mene plačiai vartojama grožio sąvoka niekuomet nesiejama su skoniu.


Ekstravagantiška 108 patiekalų vakarienė

Trečiasis kulinarinis filmas „Klajojantis šefas“ (The Wandering Chef). Režisierius Hye-Ryoung Park iš Pietų Korėjos keliauja kartu su Jiho Im, garsėjančiu ekstravagantiškais patiekalais iš Pietų Korėjos gamtoje rastų laukinių augalų, žolelių, samanų, šaknų. Kartą savo ilgesingose klajonėse vyras sutinka nepaprastą senutę, ir ši ima atstoti niekada nepažintą motiną. Šefas ryžtasi paruošti jai visatą simbolizuojančią 108 patiekalų vakarienę.

„Tai filmas apie „Michelin“ žvaigždutes ir sėkmingą restoraną užnugaryje palikusį skonių stebukladarį. Jis grįžta ne tik į gamtą, o tai tapo madinga ir tarp Vakarų aukštosios maisto kultūros atstovų, bet ir pas paprastus žmones“, – pasakoja A. Račaitytė. 

Festivalio namuose repertuaras: https://kinopavasaris.lt/lt/programa?p=803

Ilgametražių filmų peržiūros kaina – 6,49 Eur, o trumpametražių – 1,49 Eur. Filmus žiūrovai gali išsinuomoti naujos kartos televizijos TELIA TV filmų nuomoje, internetinėje namų kino platformoje „ŽMONĖS Cinema“, „TV3 Grupės“ turinio platformoje „Go3“, „Cgates“ SUMANIOS TV „Kino klube“ ir kino platformoje „Kinofondas“.

25-asis Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ vyksta 2020 metų kovo 19–balandžio 2 dienomis namų kino ekranuose. Projektą remia Lietuvos kino centras, finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Europos Sąjungos programa „Kūrybiška Europa“ MEDIA, Vilniaus miesto savivaldybė bei privatūs rėmėjai. Festivalis „Kino pavasaris“ yra nepriklausoma privati iniciatyva.

„Kino pavasario“ inf.

56-ojo „Poezijos pavasario“ laureatas – Alis Balbierius
56-ojo Tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris“ laureatu tapo poetas, eseistas, fotografas Alis Balbierius už eilėraščių knygą „Ekvilibriumas“. 2020 m....
„Pirmeiviai“: pirmoji 101-ojo Nacionalinio Kauno dramos teatro sezono premjera
Gegužės 19 d. Kauno nacionaliniame dramos teatre prasidėjo naujas kūrybinis procesas – režisieriaus Gyčio Padegimo premjeros „Pirmeiviai“ pristatymas ir...
Filosofas Mantas Davidavičius: „Per daug manome, kad viską žinome aplinkosauginiais klausimais“
Jau keletą metų aktyviai diskutuojame apie klimato kaitą ir aplinkosaugines problemas. Dažnai šiuose debatuose paskęstame vienoje ar kitoje ideologinėje...
VDU prof. Jurgita Staniškytė: „Būtina auginti kultūros „advokatų“ lauką“
Kultūros sektorius buvo vienas iš tų, kuriuos įvestas karantinas paveikė stipriausiai. Po truputį sugrįšime į koncertų sales, muziejų ekspozicijas...
56-ojo „Poezijos pavasario“ laureatas – Alis Balbierius
56-ojo Tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris“ laureatu tapo poetas, eseistas, fotografas Alis Balbierius už eilėraščių knygą „Ekvilibriumas“. 2020 m....
„Pirmeiviai“: pirmoji 101-ojo Nacionalinio Kauno dramos teatro sezono premjera
Gegužės 19 d. Kauno nacionaliniame dramos teatre prasidėjo naujas kūrybinis procesas – režisieriaus Gyčio Padegimo premjeros „Pirmeiviai“ pristatymas ir...
Filosofas Mantas Davidavičius: „Per daug manome, kad viską žinome aplinkosauginiais klausimais“
Jau keletą metų aktyviai diskutuojame apie klimato kaitą ir aplinkosaugines problemas. Dažnai šiuose debatuose paskęstame vienoje ar kitoje ideologinėje...
VDU prof. Jurgita Staniškytė: „Būtina auginti kultūros „advokatų“ lauką“
Kultūros sektorius buvo vienas iš tų, kuriuos įvestas karantinas paveikė stipriausiai. Po truputį sugrįšime į koncertų sales, muziejų ekspozicijas...
Patys skaitomiausi
Globoja
Leidžia